Välja bil efter dess lampsken

Som den belysningsnörd jag är – arbetsskada – så analyserar jag belysning överallt. När jag besöker en restaurang så fastnar jag oförsvarligt länge vid reflektioner kring hur de belyst rummen (oftast under all försvarlig kritik) och när jag ska skapa mysig atmosfär hemma så kan jag spendera flera minuter vid alla dimmerknappar jag har fått installerat. Jag blir inte så lite hackad på av nära och kära för denna besatthet, men jag tänker att alla har vi väl våra små egenheter. När man ”kan” belysning, som jag, så ser man felen så tydligt – och man påverkas väldigt negativt av dem.

Kallt ljus går alltid bort

Just nu är jag på jakt efter en ny bil och föga förvånande vill jag såklart ha en bil med belysning i toppklass. Det gäller både lampornas sken, ljusstyrka, nyans och design. Hur är lamporna placerade på bilen? Är de lagom kalla/varma i sitt sken och är skennyansen precis så som jag vill ha den. Även belysningen inne i bilen är viktig för mig. I allmänhet gillar jag sken som drar åt det varma hållet utan att det får bli för dovt. Kallt, blått ljus går alltid bort.

Skodas lampor i toppklass

Jag har testkört några bilar och de flesta har sållats bort. En som jag fastnade mycket för tack vare bland annat belysningen är Skoda. Jag har aldrig ägt en Skoda förr men den är både snygg och skön att köra också är belysningen i toppklass. Jag ska åka ner till Ystad och besöka en Skoda återförsäljare till helgen och se vilken av alla modeller jag gillar mest.

Fortsätt att Läsa

Solid policy

Nyligen var jag på plats när ett elektriskt ställdon gick sönder i en fabrik. Jag var där på studiebesök för jag ville se hur en viss del av produktionen av en viss produkt som jag själv arbetar med går till. Man kan säga att fabrikens otur blev min lycka för jag hade aldrig fått uppleva hur det går till när ett verkligt proffsföretag rycker ut och hjälper till med perfekta lösningar i krissituationer ute i industrierna om detta elektriska ställdon inte hade kraschat just när jag var där.

Allt fixat inom loppet av en timme

Man ringde upp ett företag som heter Auma, kolla gärna in auma.se, och de levererade och installerade ett nytt elektriskt ställdon inom loppet av en timme och dessutom så kontrollerade de alla fabrikens övriga elektriska ställdon när de ändå var där.

Vissa företag överträffar varenda förväntning man kan tänkas ha och när man stöter på sådana företag så lägger man dem på minnet. Jag kommer aldrig glömma hur proffsiga de var på Erichs Armatur, det är ett som är säkert.

Service är allt

Annars är det i regel den motsatta upplevelsen man får leva med – att företag är slöa, inkompetenta och tar häftiga överpriser och ingenting gör en så frustrerad som just sånt. På Erichs Armatur har man uppenbarligen arbetat fram en mycket solid policy och jag är säker på att de tjänar storkovan på det, för någon som får sådan service byter aldrig, även om kostnaden kanske är något högre (vilket jag inte vet om det ens var).

Fortsätt att Läsa

Jag behöver känna att jag lever

Nu känner jag att det har blivit lite för mycket av det nödvändiga och lite för lite av det goda den senaste tiden och även om jag såklart älskar att jobba så behöver jag en paus från allt som heter lampor och belysning ett tag. Jag är sugen på att resa riktigt långt bort och att vandra inkaleden har varit en dröm sedan barnsben. Inkakulturen med sitt massiva rike och det fantastiska Machu Picchu har fascinerat mig i åratal och en dröm är att få uppleva det på riktigt en dag. Kanske har den tiden kommit nu,

Dansa och röka cigarr

En annan dröm är att packa ner shorts, espadriller och en stråhatt och ta en resa till Kuba. Där vill jag spatsera på retroboulevarder, dricka Cuba Libre och kanske dansa med en vacker kvinna till sent in på natten. Eller är det att tro att Kuba är som på film? Som jag önskar att det faktiskt är precis så där. Kanske tänder jag till och med en cigarr där i natten, fastän jag aldrig rökt i mitt liv.

Reser nog själv

Jag har inte bokat någon resa än men det drar verkligen i resenerven – det är hög tid att komma bort och rensa skallen lite; få känna att jag lever ett liv som är värt att leva. Jag är värd det och behöver det och jag behöver nog inte ens något resesällskap om det skulle vara så att ingen delar mina drömmar om Peru och Kuba.

Fortsätt att Läsa

Retrofit led lysrör skapar nya möjligheter

Det är relativt vanligt att företag idag väljer bort led belysning p.g.a den höga investeringskostnaden. I de flesta fall kräver en övergång från halogen till led att man byter ut både armatur och lysrör för att det ska fungera ordentligt. Men nu blir allt vanligare med retrofit-lösningar inom Sverige vilket skapar helt nya möjligheter. Om ett företag väljer att ersätta sina ljuskällor med led lysrör så behöver man inte byta ut armaturen vilket reducerar investeringskostnaden avsevärt. Det är viktigt att man ber en behöring elektriker undersöka den befintliga installationen i lokalen innan man genomför ett byte för att säkerhetställa att retrofit är en passande lösning för sina T8 rör. Väldigt gamla armaturer (över 40 år) bör man byta ut då de förbrukar onödigt mycket energi jämfört med nyare armaturer. Ifall armaturen inte har en glimtändare så kan detta innebära problem om man försöker byta till led rakt av.

Led panel är populärt för kontorslandskap

Traditionella paneler som vi ofta ser inom kontorsmiljöer och offentliga lokaler kan upplevas som väldigt tråkiga och stela men dess fördel är att de avger en jämn belysning per kvadratcentimeter. En led panel har därför blivit ett självklart val för kontor och fastigheter som prioriterar effektiva belysningslösningar före utseende. Tanken är att genomföra kostnadsbesparingar utan att ljuskvaliteten påverkas negativt och då är led paneler ett väldigt bra alternativ. Vanligtvis monterar man led paneler i taket (infällda paneler), men det finns även led paneler som hänger fritt på en vajer vilket kan skapa en futuristisk känsla i lokalen.

Fortsätt att Läsa

Skillnader mellan fordonsbelysning och industribelysning

För mig som arbetar inom belysningsbranschen så tycker jag det är väldigt spännande hur LED påverkar olika branscher inom industri och entreprenad. Inom industrin är det framförallt fokus på besparingar och miljö vilket i sin tur driver utvecklingen framåt i ett rasande tempo. Företag kan spara miljoner på en 5 till 10 års period genom att byta ut de ljuskällor man har till LED och då är det förstås ganska enkelt att rättfärdiga ett byte från en kostnadssynpunkt. Men inom fordonsbranschen ser det något annorlunda ut, här är det istället begränsade elsystem som drar stor nytta av 12v led lampor som är den avgörande faktorn.

Arbetsbelysning inom entreprenad

Inom entreprenadbranschen ser vi ett tydligt mönster där entreprenadsföretag väljer att installera arbetsljus med led dioder på traktorer och hjullastare före xenon och halogen lampor. Led arbetsbelysning ger stora fördelar i form av bättre ljus vilket är viktigt när maskiner utför schaktarbeten i mörker där krav på belysning hela tiden anpassas till rådande förhållanden. En minskad effektförbrukning är också en stor fördel när vi talar om led arbetsbelysning  då många entreprenadsfordon har elsystem med strikta begränsningar. Ett arbetsljus med led dioder presterar ca fem gånger bättre än halogen arbetsljus vid samma effekt.

Åkerier satsar på led extraljus

Inom åkeribranschen ser vi ett liknande scenario. Men de flesta åkerierna väljer led extraljus alternativt xenon i vissa undantagsfall på grund av ljuset. Halogen som extraljus används mycket sällan och tekniken är på väg att fasas ut inom de allra flesta branscher. De senaste led extraljus modellerna presterar väldigt bra och avger ett ljus med betydligt längre räckvidd än de bästa xenon lamporna. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan de olika led belysningslösningarna. Inom industrin är det fokus på kostnadsbesparingar medan själva ljuset i sig är det primära fokuset för fordon.

Fortsätt att Läsa

Belysning är min största passion

Jag heter Mattias Nyberg och har under hela mitt liv arbetat med belysning som är mitt stora intresse i livet förutom långa promenader förstås där jag gärna drömmer mig bort för stunden. Belysning är inte bara mitt jobb utan det är också min passion som präglar min vardag. Syftet med denna blogg är att dela med sig av tips på hur man kan använda belysning på bästa sätt i olika situationer. Jag kommer emellanåt att blogga om andra saker också men huvudfokus kommer självklart att handla om lampor och ljussättning. En av mina favorit märken inom branschen är Valtavalo. Nedan kan du ta del av ett intressant videoklipp om deras lampor.

Fortsätt att Läsa